Pokud hledáte spolehlivé samozavlažovací květináče, které nevyžadují elektrickou energii a současně se zvládnou postarat bez problémů o rostliny několik dní, vyzkoušejte Autopot.

Kromě toho, že transport vody k rostlinám zajišťují pouze přírodní síly, jsou všechny samozavlažovací květináče značky Autopot Watering Systems vybaveny (nebo mohou být doplněny) nenápadným, ale velice důležitým příslušenstvím.

S jeho pomocí využijete potenciál těchto ekonomických a efektivních systémů i svých rostlin na maximum.

​7 tipů pro vynikající sklizeň s Autopot

Kompletní pdf dokument Autopot "Růst na dosah ruky", plný informací a tipů v češtině, si můžete stáhnout na konci článku. O nedávném vylepšení AquaValve ventilu jsem již psali.

​1. Kde všude se dá pěstovat s Autopot systémy?

Výjimečně univerzální systém umožňuje pěstování rostlin, bylinek, zeleniny, keřů v jakémkoliv prostředí – v growboxu, na balkoně, ve skleníku i na zahradě.

  • Počítejte s tím, že nádrž je třeba vždy umístit výš jak 15 cm nad zem (resp. nad úroveň podmisek).
  • Zásobník doplňujte, když je ze 2/3 prázdný a nenechte ho nikdy zcela vyprázdnit.
  • Nepokládejte systémy na studenou podlahu z kamene nebo betonu, nepříznivě to ovlivní teplotu kořenového prostoru.
  • Podmisky s květináči můžete podložit například polystyrenem nebo je umístit na pěstební stůl.

​2. Jaký substrát je do samozavlažovacích systémů nejlepší?Jak připravit substrát do Autopotu

Univerzálnost platí i v případě pěstebních substrátů, stačí je jen správně připravit.

  • 50 % zeminy a 50 % keramzitu
  • 50 % zeminy a 50 % perlitu
  • 50 % kokosu a 50 % keramzitu
  • 50 % kokosu a 50 % perlitu
  • 50 % mapito/grodan kostiček a 50 % keramzitu

Další substrátové tipy najdete v grafice nebo v pdf na konci článku.

​3. Optimální zakořenění a růst kořenů

Než samozavlažovací systém uvedete v provoz, nechte nejdřív rostliny v květináčích pořádně zakořenit. Sázejte pouze sazenice s dostatečně rozvinutými kořeny. Zakořenění může trvat pár dní až několik týdnů podle druhu rostliny. Vývoj rostlin dále ovlivňuje teplota a vlhkost vzduchu.

Substrát udržujte vždy dostatečně vlhký.

Ideální rozvoj kořenového systému podpoříte pomocí příslušenství. Každý Autopot systém s květináčem zahrnuje nějakou kombinaci těchto tří produktů:

  • měděný návlek PotSock chrání před prorůstáním kořenů mimo květináče
  • měděný Root Control Disc (RCD) působí antibakteriálně
  • textilní podložka Marix Disc chrání před únikem zeminy mimo květináč

Používají se v konfiguracích:

  • 1Pot: Marix Disc na dně květináče, RCD v podmisce (zlatou stranou nahoru)
  • Easy2Grow: Marix Disc na dně květináče, PotSock jako návlek květináče (zlatou stranou nahoru)
  • 1Pot XL: RCD (zlatou stranou dolů)

Životnost těchto komponent je omezená a aby mohly dokonale plnit svou funkci, vyplatí se je udržovat v dobrém stavu a pravidelně měnit.

K dokonalému kořenovému systému a vynikajícím výsledkům napomůže též asi 2.5 cm vysoká, drenážní vrstva keramzitu nebo promytého štěrku na dně květináče.

Autopot příslušenství pro květináče

​4. Jaká hnojiva můžete v samozavlažovacích květináčích používat?

Nejvhodnější výživou jsou hnojiva nerozpustná ve vodě, například Biotabs nebo Guanokalong. Pevná hnojiva (prášek, pelety, tablety aj.) se vloží do substrátu a rostliny přijímají živiny postupně. Vy musíte zajistit jen o dostatek vody v nádrži.

  1. Díky nedávným inovacím Autopot můžete nyní na výživu použít bez obav také kapalná (organo)minerální nebo dokonce organická hnojiva!
  2. Pokud používáte bio hnojiva, budete potřebovat vodní čerpadlo. To by mělo být zapnuté každé dvě hodiny po dobu 15 minut.
  3. Současně budete muset vyčistit nádrž, čerpadlo a filtr pokaždé, když zálivku spotřebujete.
  4. Pokud dojde k přehnojení, doplňte do nádrže pár litrů čisté vody s vyrovnaným pH a nechte ji odtéct. Hnojiva pak přidávejte postupně, začněte na polovině doporučeného dávkování.

Proplachování je u Autopot systémů snadné, stačí doplnit v závěru pěstebního cyklu nádrž čistou vodou (pokud je to nutné, tak upravit pH) a nepřidávat už žádná hnojiva.

​5. Extra kyslík pro kořeny může zvýšit výnosy až o 130 %

AirDome Autopot podpoří rozvoj bohatého kořenového systémuPokud chcete kořenům dodat nadstandardní dávky kyslíku a povzbudit jejich rozvoj, použijte Autopot AirDome, který

  • urychluje růst kořenů
  • podporuje zdraví kořenového systému
  • pomáhá zvyšovat příjem živin
  • zvyšuje výnosy

AirDome není součástí kompletních systémů, je třeba ho dokoupit. U velkých systémů zvažte použití větších čerpadel kompatibilních s 16 mm hadicemi. Do kořenového prostoru nikdy nepouštějte studený vzduch!

Nikdy nepoužívejte v nádržích vzduchovací kameny, mohly by zvýšit pH roztoku. Provzdušňování vody není nutné, ale v případě nutnosti využijte raději vzduchová čerpadla.

​6. Udržujte systémy a pěstební prostředí v absolutní čistotě

Před tím, než vložíte květináč do podnosu (tray), ho důkladně očistěte od zeminy. Zespodu i ze strany. Díky tomu se nebude zbytečně zanášet AquaValve ventil a zavlažování bude probíhat bez problému.

Nečistotám v hadici zamezíte tak, že každých pár týdnů otevřete kohoutek na konci hadičky. Otevřete kohoutek cca na 30-60 sekund a nechte vodu odtéct pryč.

S nádržemi používejte i filtry, které pravidelně kontrolujte a čistěte. Hygienu v pěstebním prostoru nikdy nepodceňujte.

​7. Při pěstování 6 a více rostlin

U větších kompletů samozavlažovacích systémů zvažte použití větší nádrže a vodu přivádějte pomocí standardní 16mm hadičky. U každého spoje AquaValve ventilu zmenšete hadici na 9 mm s pomocí Autopot příslušenství.

​8. Zkontrolujte další samozavlažovací systémy Autopot

Možná budou pro vaše rostliny a zahrádky vhodnější jiné Autopot systémy?

  • Kapilárová závlaha Autopot Aquabox (Spyder a Straight) se hodí pro pěstování na záhoně nebo ve vyvýšeném květináči či truhlíku.
  • Autopot Easy2Go je ideální pro pěstování méně náročných rostlin.

9. Nakupujte výhodně

Některé Autopot systémy můžete pořídit jako zvýhodněný závlahový komplet s dalšími produkty a s 25% slevou.

Zdroj: Autopot Watering Systems

Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informaceSouhlasímNastavení