Začátkem podzimu proběhl pod záštitou growmarket.cz jedinečný seminář o lisování a zpracování pryskyřičných rostlinných koncentrátů. Odpoledne plné fascinujících informací se uskutečnilo pod vedením borců z OG Crush, kteří jsou skutečnými specialisty v oboru. Podělili se s námi o své mnohaleté zkušenosti, tajné tipy a představili svoji produktovou řadu lisů. Pro ty z vás, kteří se tentokrát nemohli zúčastnit, připravíme v dohledné době další podobnou akci. Prozatím pro vás máme malou ochutnávku v podobě následujících řádků.

Pryskyřici získanou z vonných nebo léčivých bylin využívá lidstvo od nepaměti. Doklady najdeme ve starověkém Řecku (Theofrastos) či ve starověkém Římě (Plinius starší). Především v Egyptě byly pryskyřice jako myrha vysoce ceněné, neboť byly součástí náboženských rituálů.

V současnosti se prastaré řemeslo extrakce těší nebývalé pozornosti nové generace mistrů, kteří ho povznáší do nečekaných výšin hraničících s uměním.

Moderní postupy a nástroje

OG Crush Hydraulický lisOd dob našich předků jsme ohledně vědomostí o rostlinné říši ušli kus cesty. Mnohdy bylo naším cílem získat z užitečných rostlin to, co je činilo tolik výjimečnými. Pátrání po této esenci rostlin přivedlo vědce z bylinkářských chatek do laboratoří, kde se s pomocí nejnovějších vědeckých poznatků vyvinuly rozličné metody extrakce. Dnes se však ukazuje, že pomocí laboratorních metod zahrnujících chemická rozpouštědla se z rostlinného výtažku vytratí podstatná část jedinečnosti každé rostliny.

Nejmodernější postupy extrakce bez použití chemických rozpouštědel se neobejdou bez speciálních lisů, které jsou uzpůsobeny pro tyto účely. Díky klukům z OG Crush jsme se v průběhu semináře mohli podívat na lisy skutečně zblízka. Dva překrásné kousky z dílny OG Crush byly vyrobeny i sestaveny na území bývalého Československa a všechny nás upoutaly stylovým a promyšleným designem.

Menší i  větší lis je vybaven praktickým displejem s nastavením teploty, jejíž sledování je při lisování extraktů nutností. Jak jsme se totiž dozvěděli, základními faktory pro perfektní lis jsou správná teplota a tlak, které je potřeba upravovat podle druhu materiálu.

V praktické části semináře jsme si mohli práci s lisy sami vyzkoušet. Mnohé z nás to přesvědčilo, že si jeden z nich chceme také pořídit. Již brzy se v naší nabídce objeví zbrusu nové lisy značky OG Crush. Také se nemůžete dočkat?

Kouzlo mikronů

Jak celý postup extrakce probíhá? Nutností pro získání opravdu voňavé pryskyřice je kvalitní rostlinný materiál. Tím může být sušená bylina, květový pyl nebo již koncentrovaná pryskyřice, která byla získaná jinou metodou extrakce. Vzorek se stlačí a zabalí do speciálního sáčku s mikroskopickými otvory. Sáček slouží jako síto, které při lisování zachytí veškerý rostlinný materiál a další nečistoty. Připravený balíček se umístí mezi nahřáté desky lisu a stlačí. Výsledná podoba výtažku je ovlivněna velikostí děr v sáčku, teplotou, tlakem a dobou lisování.

Na semináři jsme se navíc dozvěděli, že kvalita a podoba získaného produktu se dá ovlivnit různými způsoby curingu, podobně jako je tomu u rostlinné sušiny. Díky tomu může zkušený řemeslník vyrobit z extraktu například tekutinu, kterou lze bez zředění použít do cartridgí vaporizačních per. Dále jsme se dozvěděli, jak za pomoci studeného curingu udržet extrémně těkavé terpeny v produktu co nejdéle.

Těší nás, že se prvního semináře o lisování zúčastnil hojný počet návštěvníků, na kterých bylo vidět, že je téma extrakce rostlinných koncentrátů opravdu zajímá. Pánové z OG Crush odpovídali na řadu zajímavých dotazů ještě dlouhé hodiny po plánovaném konci akce, za což jím tímto děkujeme.

V příštím díle se podíváme zblízka na další vybavení, které je k extrakci nezbytné. Také se dozvíte několik tipů, jak lisovat jako skutečný profesionál!

Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informaceSouhlasímNastavení