Kompostové čaje: Univerzální pomocník do každé zahrady
Kompostové čaje představují moderní a ekologický způsob, jak vylepšit kvalitu půdy a podpořit zdraví rostlin. Výluhy připravované z kompostu jsou plné prospěšným mikrobům, které přispívají k vitalitě rostlin i půdy a chrání před chorobami i škůdci. Ať už je použijete jako hnojivo či postřik, kompostové čaje jsou bezpečnou a účinnou alternativou k chemickým přípravkům.
Různé výluhy z organických materiálů nebo zbytků rostlin používají zahradníci od nepaměti. Jde o podomácku vyrobená hnojiva, která jsou předchůdcem dnešních kompostových čajů. Ještě za našich prarodičů mělo mnoho domácích pěstitelů v tmavém koutu zahrady velký sud, ve kterém shromažďovali slepičince zředěné s dešťovou vodou. Po řádném odležení se tato nevábně zapáchající břečka používala jako hnojivo při pěstování ovoce, zeleniny, bylinek i okrasných květin.
Dnes se od této praktiky upouští, protože výluh ze zvířecího trusu obsahuje kromě živin i obrovské množství nebezpečných bakterií, jako jsou E. coli nebo Salmonela. Moderní kompostové čaje jsou vyráběny pouze z materiálů, které neobsahují patogenní bakterie a jsou tak z tohoto pohledu bezpečné. Neslouží pouze jako univerzální hnojivo, ale díky vysokému obsahu prospěšných organismů dodají půdě ve vaší zahradě vitalitu. Lze je využít jako postřik, který ochrání vaše rostliny před škůdci i nemocemi.
Co jsou kompostové čaje
Výroba a aplikace kompostových čajů je relativně nová metoda, při které zahradníci využívají vysoké rozmanitosti mikrobiálního života v kompostu. Vyrábějí se louhováním různých druhů kompostů ve vodě spolu s dalšími látkami (například melasa), které podpoří množení prospěšných mikrobů, jako jsou bakterie, houby a další. Organismy a živiny, které se z kompostu při extrakci uvolní, mají synergický účinek na půdu a potlačují množení patogenů ohrožujících zdraví rostlin. Kromě složení a kvality původního kompostu a dalších použitých surovin ovlivňuje složení kompostových čajů především technika extrakce. Kompostové čaje rozdělujeme na:
- Provzdušňované kompostové čaje (ACT) vyráběné za stálého přísunu kyslíku do vody, což podporuje růst prospěšných aerobních bakterií.
- Neprovzdušňované kompostové čaje vzniklé pouhým namočením kompostu ve vodě po určitou dobu bez dodatečného provzdušnění.
Pro kompostové čaje najdeme v zahradě hned několik využití. Mnoho pěstitelů je využívá jako univerzální organické hnojivo, které působí na rostliny hned dvojím způsobem. Jednak výluh obsahuje malé množství živin NPK a některé mikroživiny důležité pro vývoj rostlin. Zároveň mikroorganismy z kompostu kolonizují substrát a pomáhají rozkladu organické hmoty na další živiny. Pravidelná aplikace kompostových čajů dlouhodobě zlepšuje kvalitu substrátu a na rozdíl od minerálních hnojiv nezasolují půdu. Neméně užitečné jsou postřiky z kompostových čajů, které účinně chrání rostliny před širokým spektrem chorob a škůdců. Postřiky z kompostových čajů neobsahují chemikálie a jsou tak skvělou alternativou k běžným pesticidům a fungicidům.
Jak účinné jsou kompostové čaje
Řada studií prokázala výhody využití kompostech čajů, zejména pak v boji proti půdním patogenům i chorobám přenášeným vzduchem a při celkové podpoře vitality a zdraví rostlin.
Ochrana proti půdním patogenům
U sladké papriky provzdušňovaný čaj (ACT) z kompostu ze zeleného odpadu snížil vliv Rhizoctonia solani a Phytophthora capsici a navíc došlo u rostlin ke zvýšené produkci plodů. Provzdušňované kompostové a vermikompostové čaje v neředěné formě se ukázaly účinné při pěstování rajčat, kde potlačovaly Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici a Rhizoctonia solani. U okurek se zase výzkumníkům podařilo snížit dopady choroby Pythium ultimum.
Ochrana před chorobami přenášenými vzduchem
Některé druhy kompostových čajů s obsahem slámy snížily dopady Botrytis cinerea (padlí, plíseň šedá) na některé komerčně pěstované plodiny.
Zvýšená dostupnost živin v půdě
Mikroorganismy obsažené v kompostových čajích zlepšují příjem živin a zvyšují úrodnost půdy, čímž významně podporují vitalitu rostlin, které jsou pak odolnější proti biotickým i abiotickým stresům.
Účinné v kombinaci s organickými hnojivy
Používání kompostových čajů spolu s organickými hnojivy se ukázalo jako účinné při minimalizaci nákladů a ztrát při ekologickém zemědělství.
Čtěte také: Sucho, horko a jiné abiotické stresové faktory rostlin
Návod na přípravu a aplikaci kompostového čaje
Základem každého kompostového čaje je kvalitní kompost či vermikompost bez patogenů. Pokud takový k dispozici nemáte, skvěle poslouží žížalí humus koupený v obchodě. Jestliže si chcete práci co nejvíce usnadnit a zároveň získat prvotřídní produkt, pohlédněte se po organické směsi pro přípravu kompostového čaje.
Kompostový čaj
- Naplňte čistý pětilitrový kbelík 15 litry nechlorované vody. Ideální je dešťová voda, vhodná je i voda ze studny, destilovaná nebo filtrovaná. Je důležité, aby voda neobsahovala chlór, protože ten zahubí prospěšné mikroby v kompostu.
- Vodu provzdušněte akvarijním čerpadlem připojeným plastovou hadičkou ke dvěma vzduchovacím kamenům umístěným ve vodě.
- Do kbelíku přidejte asi 1 šálek kompostu na 3 litry vody. Je dobré dát kompost do povlaku na polštář nebo do punčochy, abyste se vyhnuli pozdějšímu cezení.
- Většina receptů doporučuje do vody přidat zdroj živin, což zvýší mikrobiální aktivitu směsi. Na 10-15 litrů vody přidejte zhruba dvě polévkové lžíce přírodní cukrové melasy (nesířené), javorového sirupu nebo ovocné šťávy.
- Za občasného promíchání nechte směs při pokojové teplotě na tmavém místě probublávat 24-36 hodin. Dobře připravený kompostový čaj má zemitou vůni a na povrchu malé bublinky.
- Čaj použijte do 4 hodin od dokončení procesu. Kompostové čaje můžete aplikovat přímo do půdy jako zálivku v dávce 20 litrů na akr nebo jako listový postřik. Směs lze ředit až na 4 až 5násobek původního objemu při zachování prospěšných účinků.
Hledáte kompletní řadu výživy pro ekologické pěstování, včetně kompostových čajů, organických hnojiv s pomalým uvolňováním, přírodních boosterů a postřiků? Podívejte se na nabídku BioTabs.