Přestože microgreens nejsou dávno žádnou novinkou, řada domácích i profesionálních kuchařů stále tápe, jak tuto zdravím nabitou surovinu využít v kuchyni naplno. Přinášíme vám naše nejoblíbenější recepty na microgreens.

Microgreens jsou plné vitamínů, živin a zdraví prospěšných látek. Některé studie dokonce tvrdí, že klíčky mají až 40krát vyšší nutriční hodnotu, než jejich „dospělé“ verze. Pokud jste v posledních letech zavítali do některé ze špičkových restaurací, jistě jste si všimli, že profesionální kuchaři microgreens hojně využívají. Není to jen proto, že na talíři skvěle vypadají, ale mohou do pokrmů vnášet překvapivé chutě, odlišnou texturu nebo zářivou barvu. Vy můžete napodobit mistry gastronomie u sebe doma, a pokud si vypěstujete vlastní microgreens, pak i za zlomek ceny!

Čtěte také: Víte, že microgreens vypěstuje doma i úplný začátečník?

Použijte klíčky k ochucení polévek a omáček

Klíčky jsou nabité k prasknutí nejen živinami, ale také chutí a hodí se výborně k ochucení polévek. Vhodné jsou především druhy s výraznou chutí, jako je rukola, koriandr, bazalka nebo kopr.

Rukola má pozitivní vliv na metabolismus. Čerstvé klíčky rukoly mají štiplavou chuť a hodí se k ochucení špenátových krémových polévek.

Koriandr napomáhá detoxikaci organismu, úpravě trávení a při nechutenství. Klíčky koriandru mají příjemně omamnou vůni, která skvěle ladí s pokrmy asijské kuchyně a hodí se do dýňových polévek.

Bazalka prospívá zažívacímu traktu a pomáhá regulovat krevní tlak. Mírně kořeněná chuť klíčků bazalky dodá výraznou chuť rajčatovým polévkám.

Kopr pomáhá uklidnit žaludek při trávících potížích či nadýmání a zlepšuje kvalitu spánku. Díky jejich jedinečné a výrazné chuti využijete klíčky kopru nejlépe k dochucení kulajdy a dalších tradičních pokrmů české kuchyně.

Přidejte je do smoothie a nakopněte svoji imunitu

Hrách a stejně tak i jeho klíčky obsahují velký podíl bílkovin, řadu vitamínů a minerálů. Klíčky hrachu mají příjemně plnou a sladkou chuť a skvěle se hodí do snídaňových smoothies.

Špenát je bohatý na lutein, minerály i vitamíny a jeho konzumace prospívá imunitnímu systému a pomáhá při tvorbě krve i látkové výměně. Klíčky nebo mladé listy špenátu využijete při přípravě detoxikačních smoothies.

Řepu v podobě microgreens oceníte především v zimních měsících, má totiž pozitivní efekt na pokožku a imunitní systém. Klíčky řepy mají jemně zemitou chuť, která vynikne v ovocných smoothies.

Brokolice je jak známo plná vitamínů, bílkovin i minerálů, které podporují imunitu, pročišťují organismus a pomáhají předcházet chudokrevnosti. Klíčky brokolice mají jemnou chuť a jako součást smoothie si je zamilují i děti.

Pozdvihněte vyzkoušené recepty na novou úroveň

Microgreens jsou vskutku univerzální ingrediencí a mohou přinést překvapivou chuť, vůni, texturu a barvu do vašich oblíbených receptů. Microgreens fungují v salátech, na chlebíčcích, sendvičích, v pestu nebo rychlovkách připravených na pánvi. Zde jsou naše nejoblíbenější:

Ředkvičky i jejich klíčky mají silně štiplavou chuť, která vás pošimrá v nose. Zkuste klíčky ředkvičky přidat do tuňákového sendviče.

Kukuřice se svou sladkou chutí hodí do zeleninového kari i orientálního kuskusu.

Mungo fazolky a jejich klíčky jsou zdravou křupavou pochoutkou, kterou můžete použít i jako přílohu k masu.

Pokud chcete pestrou úrodu microgreens, zvolte směs semen pro domácí pěstování microgreens. Tento mix obsahuje brokolici Calabrese, fialovou kedlubnu, ředkev Daikon a vojtěšku.

Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informaceSouhlasímNastavení