Můžeme bez nadsázky říct, že odborné semináře o indoor pěstování rostlin v growmarket.cz mají už celkem slušně vybudovanou tradici. Na sobotní přednášku pořádanou ve spolupráci se značkami Purolyt, G-Systems Engineering a Adjust-A-Wings dorazilo tři desítky lidí, kteří se opět dozvěděli zajímavé informace z oboru growingu a jako příjemný bonus si odnesli hodnotné dárky.

O čem byla řeč tentokrát?

AKT I. Sviť sluníčko, sviť…

Jako první vystoupil Guido Friedrich, majitel značky Purolyt, který se zhostil představení nové LED technologie od značky Adjust-A-Wing. A bylo co obdivovat! Nová řada LED svítidel Hellion VS3 všem vyrazila dech. Mají vše, o čem jen grower může snít, a ještě mnohem víc. Samozřejmostí je jejich maximální efektivita. Při srovnatelném příkonu s HPS výbojkami dosáhnete až 30 % úspory za energie. Je to díky menším ztrátám a kvalitnějšímu světelnému spektru, které zvyšuje výnos a produkci terpenů. Navíc je celé svítidlo sestaveno ze snadno vyměnitelných dílů, takže si snadno sami nahradíte poškozenou část za novou. Pravděpodobné to ale není, životnost LED diod se počítá v desítkách tisících hodin.

Hellion VS3 je však mnohem víc než jen moderní LED svítidlo. LED diody na modulech Hellion VS3 jsou vybaveny 3 nezávislými kanály pro růst, květ a UV, které vám nabízí ultimátní kontrolu nad technikou pěstování. Chcete rostlinám simulovat východ slunce? Je libo vysokohorské sluníčko? To vše je možné s Hellion VS3! Třešničkou na dortu byl Hellion V3 LED Master Controller, kterým se VS3 řada ovládá. Svým moderním a užitkovým designem totiž nechává konkurenci daleko za sebou. Přesto se v Adjust-A-Wing rozhodli spojit síly s jedněmi z nejlepších výrobců techniky na kontrolu klimatu pěstebních místností z G-Systems Engineering a posunout pěstitelské možnosti ještě dál. Malou ochutnávku, na co se můžeme do budoucna těšit, nám donesl Alain Gressly, zakladatel G-Systems Engineering.

AKT II. V pěstírně šíleného inženýra

Kontrola klimatu v pěstírně není často žádná legrace. A nezáleží, jestli jste domácí pěstitel bylinek pro vlastní potěšení nebo vlastníte komerční velkopěstírnu. Alain z G-Systems nám však během několika minut ukázal, že s řídící jednotkou SGC Smart Grow Controller může být váš život o mnoho jednodušší.

Je čirá radost objevovat, co vše můžete SGC Smart Grow Controllerem dělat. Kreativitě se meze nekladou. Díky jednoduchém propojení veškerých součástí pěstírny do jednoho počítače s intuitivním systémem můžete rychle naprogramovat téměř libovolné funkce. Navíc bez jakýchkoliv znalostí programování, protože vše je znázorněno za pomocí jednoduchých schémat. Nastavování různých efektivních řešení v pěstírně tak není otrava, ale zábava!

SGC Smart Grow Controller je vybavený možností vytvoření sítě nezávislé na internetovém připojení pro ty z vás, pro které je bezpečnost na prvním místě. Samozřejmostí je široké nastavení bezpečnostních pojistek, včetně automatického mazání paměti datalogu, který zaznamenává veškeré funkce pěstírny. Zmínili jsme datalog? Ne? Tak ten má SGC Smart Grow Controller také!

Dalším

AKT III. Čistota bez toxicity

Následovala část přednášky, které se opět ujal Guido Friedrich. Tentokrát však v roli zakladatele značky Purolyt, jejíž stejnojmenný produkt je revolucí v hygieně pěstebních prostor. Princip fungování přípravku Purolyt je podobný způsobu, jakým se lidské tělo brání bakteriím a virům. Když náš imunitní systém zjistí hrozbu, aktivují se bílé krvinky, které vytvářejí antimikrobiální látku zvanou kyselina chlorná (HOCL). HOCL je i účinnou složkou Purolytu. Je vědecky prokázáno, že HOCL má mimořádně účinné dezinfekční vlastnosti.

Výhody Purolytu zní skoro kouzelně, nezanechává škodlivá rezidua, protože účinné látky se rozkládají zpět na vodu a stopy soli, ze kterých byly vyrobeny. Díky svému mechanismu účinku si mikroorganismy nedokážou vytvořit rezistenci. Navíc je Purolyt bez škodlivých přísad, jako jsou tenzidy, fosfáty, formaldehydy, alkoholy, ionty stříbra, vonné látky nebo barviva. Guido Friedrich nám také představil tajnou zbraň, jak s pomocí Purolytu vytvořit našim rostlinám ještě lepší prostředí.

AKT IV. (V)skutku (P)ovedená (D)ohra

Na závěr jsme se dozvěděli, jak Purolyt využít k tomu, abychom se mohli celý pěstební cyklus pohybovat v optimálních hodnotách VPD (rozdíl tlaku par). U rostlin, které jsou vysoce citlivé na plísně, je obvyklé snižovat ke konci kvetení vlhkost v pěstírně. Tím ale rozkolísáme optimální podmínky pro vývoj květů, a navíc vytvoříme ideální podmínky pro hladové škůdce. Naše rostliny tak ke konci období kvetení mohou být poněkud zubožené. Ideálním řešením by bylo udržovat vlhkost v pěstírně vyšší (okolo 60 %) až téměř do konce období kvetení. Ale co plísně, ptáte se? O ty se postará Purolyt, který lze používat bezpečně i na kvetoucí rostliny ….

Že vám není jasné, co přesně je VPD? Neváhejte a vydejte se na některý z našich příštích seminářů nebo si přečtěte článek Vliv vlhkosti, teploty a VPD na pěstování rostlin.

Tyto stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním těchto stránek s tím souhlasíte. Další informaceSouhlasímNastavení